OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Відвідування гінеколога в період менопаузи: як часто треба це робити?

Відвідування гінеколога під час менопаузи необхідне, оскільки виникає більше питань і проблем, викликаних змінами вашого тіла, які слід обговорити зі спеціалістом.

Відвідування гінеколога в період менопаузи: як часто треба це робити?

На питання, як часто потрібно робити гінекологічне обстеження, складно однозначно відповісти, навіть коли вам 20 чи 30 років. З віком кожна жінка відчуває процес старіння та настання менопаузального періоду по-різному.

У будь-якому разі, через велику кількість змін під час менопаузи, відвідування гінеколога має бути обов'язковим, а частота повністю залежить від того, як ви себе почуваєте.

Зміни вашого тіла під час менопаузи

Щоб відповісти на питання, навіщо потрібні регулярні консультації з лікарем, слід зрозуміти, що саме відбувається з жіночим тілом.

Менопауза починається, коли яєчники спочатку сповільнюють, а потім й повністю припиняють свою роботу. Цей період є остаточним завершенням репродуктивної функції. Процес супроводжується специфічними фізіологічними змінами й може минути швидко, а може тривати до 6 місяців або більше, поки стан не стабілізується остаточно. Внаслідок нестабільності циклу в цей період, жінки мають бути обережними в інтимних стосунках, оскільки нерегулярний цикл – не є запорукою безпечного сексу.

Циклічні розлади можуть супроводжуватися відчуттям припливів, збільшенням ваги або сухістю в інтимній зоні.

Відвідування гінеколога – це моніторинг змін в період менопаузи

Для безпечного контролю перебігу змін в жіночому організмі необхідні регулярні гінекологічні обстеження.

Перевірки передбачають повний загальний клінічний огляд, призначення будь-яких можливих заходів лікування та проведення тестів на виявлення захворювань і аномалій статевих органів і грудей.

Якщо зміни припинилися, рекомендується відвідувати спеціаліста принаймні раз на рік, і частіше, якщо жінка продовжує відчувати зміни в організмі. Менопауза настає в середньому у віці 50 років [1].

Процес супроводжується фізіологічними (припливи, сухість в інтимній зоні) й органічними (збільшення ваги, зміна форми тіла) та/або психологічними змінами (перепади настрою, проблеми зі сном). До 80% жінок відчували припливи [2], які є показанням для застосування гормональної замісної терапії за відсутності протипоказань. Важливо зазначити, що ми не рекомендуємо лікуватися самостійно.

Гормональну замісну терапію слід застосовувати лише відповідно до рекомендацій вашого лікаря. Якщо менопауза виникає до 40-річного віку, вона називається синдромом передчасного виснаження яєчників [3], що не є фізіологічною ситуацією і вимагає особливого підходу в лікуванні. 

Варто запам’ятати:

  • Регулярні огляди гінеколога необхідні, оскільки настання менопаузи не є гарантією безпеки статевого життя.
  • Менструація припиняється в середньому у віці 51 року.

Поради експертів:

  • Відвідування гінеколога під час клімаксу – раз на рік або частіше, у разі потреби.
  • Обов'язкове повне клінічне обстеження, призначення необхідних методів лікування та діагностики на наявність хвороб статевих органів і молочної залози або аномалій.

Використані джерела:

1.    Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2.    Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3.    Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

go to top