OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

VICHY ― ПІОНЕР В ДОСЛІДЖЕННІ ЕКСПОЗОМУ ВЖЕ ПОНАД 40 РОКІВ

Здоровий зовнішній вигляд шкіри завжди був важливим для нас. Маючи на меті створення найкращих рішень для вашої шкіри ми напрацювали експертизу, що базується на всебічному вивченні факторів, які впливають на зміни стану шкіри. Сукупність цих факторів отримала назву "експозом".

VICHY ― ПІОНЕР В ДОСЛІДЖЕННІ ЕКСПОЗОМУ ВЖЕ ПОНАД 40 РОКІВ

Вплив експозому на шкіру

Доктор Дельфін Кероб

дерматологиня й медична директорка Vichy

delphine kerob

НАУКА ПРО ЕКСПОЗОМ: ЯК СПРИЯТИ ЗДОРОВОМУ ЗОВНІШНЬОМУ ВИГЛЯДУ ШКІРИ


Здоровий зовнішній вигляд шкіри завжди був важливим для нас. Маючи на меті створення найкращих рішень для вашої шкіри ми напрацювали експертизу, що базується на всебічному вивченні факторів, які впливають на зміни стану шкіри. Сукупність цих факторів отримала назву "експозом".

v_exposome.jpg
Концепція

Концепція

Концепція «експозому» прийшла до нас із сфери досліджень ракових захворювань. Обгрунтування терміну «сукупність впливів навколишнього середовища і пов'язаних із ними біологічних реакцій, включаючи дію навколишнього середовища, харчування, способу життя і ендогенних процесів» вперше запропонував Крістофер Уайл (колишній директор Міжнародного агенства з вивчення раку (IRAC)) у 2005 році (1,2).

Вивчаючи шкіру, наші лабораторні дослідження показали, що на її стан впливає комбінація факторів експозому, таких як навколишнє середовище, спосіб життя та гормональний фон. Саме кумулятивна дія цих факторів може впливати на біологічні функції шкіри та пришвидшувати процеси її старіння. У 2016 році ми трансформували ці відкриття у Науку про Експозом.

Концепція

ФАКТОРИ ЕКСПОЗОМУ: ЧИСЕЛЬНІ ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА ЗДОРОВИЙ ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ШКІРИ


Здоровий зовнішній вигляд шкіри значно залежить від зовнішніх та внутрішніх факторів експозому та їх сукупного впливу (15).


Фактори навколишнього середовища

  • Ультрафіолетове випромінювання: UVА-, UVВ- та інфрачервоні промені, видиме світло
  • Забруднення: хімічні забруднювачі, мікрочасточки PM10 / PM2.5, ультрадисперсні часточки, озон, інсектициди і т.д.
  • Зміни клімату: температура, вологість, коливання атмосферного тиску
Фактори навколишнього середовища

Фактори способу життя

  • Харчування, тютюн, алкоголь
  • Стрес
  • Нестача сну
  • Фізична активність
Фактори способу життя

Гормональні фактори

  • Коливання рівня жіночих гормонів: статеве дозрівання, менструальний цикл, вагітність, менопауза



Гормональні фактори

Вивчення експозому ― складний і амбітний проект.

Розуміння експозому означає урахування нескінченного числа змінних. Тобто, потрібно брати до уваги одночасно декілька чинників, як-от навколишнє середовище, спосіб життя, гормональний вплив та біологічне різноманіття шкіри. Отже, кожна людина має індивідуальний набір  чинників експозому. По суті, двоє людей не матимуть зовсім ідентичних факторів експозому, і вплив цих факторів на їх шкіру буде різнитись. Тому вкрай важливо визначити ці фактори та вивчити їх сукупний і синергійний вплив на шкіру, щоб запропонувати персоналізоване рішення, яке поліпшуватиме стан шкіри на кожному етапі життя. Наприклад, фотозабруднення, тобто денне світло в поєднанні з забрудненням, може істотно впливати на здоров'я та зовнішній вигляд шкіри, а також пришвидшити її старіння ".

Люк Агілар

Керівник біологічних і клінічних досліджень в L’Oréal

 luc aguilar

ДІЯ ЕКСПОЗОМУ: ВПЛИВ НА ШКІРУ

Шкіра ― найбільший орган людського тіла.

Можна виокремити 4 основні функції шкіри: ФІЗИЧНИЙ БАР'ЄР ― ПІГМЕНТАЦІЯ ШКІРИ ― ЗАХИСНИЙ БАР’ЄР ― СТРУКТУРА ШКІРИ, - на які впливають фактори експозому, сричиняючи зміни її зовнішнього вигляду, цілісності та якості нашої шкіри.

УФ-ВИПРОМІНЮВАННЯ

УФ-ВИПРОМІНЮВАННЯ відповідає за 80% видимих ознак старіння шкіри обличчя. Воно руйнує колагенові та еластичні волокна, що призводить до появи зморшок, втрати пружності, огрубіння поверхні шкіри та пігментації (3, 4).


uvs

ЗАБРУДНЕННЯ

ЗАБРУДНЕННЯ спричинює оксидативний стрес. Доведено, що він прискорює процеси старіння шкіри, особливо появу зморшок та пігментації (5, 6).  ЗАБРУДНЕННЯ у поєднанні з УФ-ПРОМЕНЯМИ послюють ознаки старіння шкіри (7, 8).

ЗАБРУДНЕННЯ у поєднанні з УФ-ПРОМЕНЯМИ посилюють ознаки старіння шкіри (7, 8).


pollution

КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ

КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ, як-от температура повітря, вологість, атмосферний тиск, можуть впливати на бар'єрну функцію шкіри. Низькі температури призводять до пересушування шкіри, а високі – збільшують рівень її зволоженості, що в свою чергу, підвищує виділення поту та себуму, загострюючи прояви висипань, особливо у людей із жирною шкірою (9, 10, 11, 12).




climate

ХАРЧУВАННЯ

ХАРЧУВАННЯ безпосередньо впливає на зовнішній вигляд нашої шкіри та її здатність перешкоджати зовнішнім подразникам: забрудненню навколишнього середовища, ультрафіолетовим променям та стресу. Незбалансоване харчування може призвести до передчасного старіння шкіри, а також може мати вплив на акне на інші патологічні стани шкіри (розацеа, атопічний дерматит та псоріаз) (13).

nutrition

ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТРЕС

ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТРЕС може мати як короткостроковий, так і довгостроковий вплив на шкіру. Наприклад, у жінок, які переживають стрес, часто порушується бар'єрна функція шкіри, що в подальшому призводить до сухості та тьмяності шкіри [14].

stress

НЕСТАЧА СНУ

НЕСТАЧА СНУ порушує бар'єрну функцію шкіри та прискорює її старіння. Шкіра може виглядати більш тьмяною, з більш вираженими зморшками, зокрема у зоні навколо очей (15, 16, 17).

sleep

зміни гормонального фону

Зміни гормонального фону, особливо жіночих гормонів (як-от естрогени і прогестерон), можуть впливати на структуру й склад шкіри протягом усього вашого життя і особливо під час менструального циклу (недоліки, висипання, збільшення секреції сальних залоз), під час вагітності (недоліки, висипання, мелазма) та під час менопаузи (глибокі зморшки, млявість , пігментні плями, сухість і зтоншення шкіри) (18, 19, 20, 21).

hormones
ДІЯ ЕКСПОЗОМУ: ВПЛИВ НА ШКІРУ

НАШІ РІШЕННЯ ДЛЯ БОРОТЬБИ З ВПЛИВОМ ФАКТОРІВ ЕКСПОЗОМУ

Щоб зробити шкіру менш вразливою до агресивної дії факторів експозому, ми залучаємо технології: пройшовши персоналізовану діагностику SkinConsultAI, створену спільно з дерматологами й експертами зі здоров'я шкіри, ви дізнаєтеся про особливості вашої шкіри та пріорітети у догляді. Результати цієї діагностики дають можливість запропонувати комплексний та безпечний протокол догляду, що відповідає особливостям вашої шкіри.



НАША МІСІЯ ― РОЗВИТОК ДОСЛІДЖЕНЬ ЕКСПОЗОМУ

Наша щоденна місія полягає в тому, щоб знання про здоров'я шкіри були доступними для вас. З 1931 року Vichy очолює дослідження шкіри, щоб супроводжувати жінок на кожному етапі життя. Будучи піонерами в вивченні експозому та спонсорами щорічного гранту на дослідження експозому, ми продовжуємо фінансувати і підтримувати розвиток наукових знань про здоровий зовнішній вигляд шкіри.

НАША МІСІЯ ― РОЗВИТОК ДОСЛІДЖЕНЬ ЕКСПОЗОМУ

ПУБЛІКАЦІЇ VICHY ПРО ЕКСПОЗОМ

У 2019 році наші дослідження були опубліковані за участі експертів медичної панелі Vichy Exposome у праці "Експозом та шкіра". Це був перший огляд, що описує біологічний та клінічний вплив експозому на шкіру.



Для поширення знань про експозом Vichy щорічно публікує результати досліджень у відомих дерматологічних журналах. Опубліковано вже понад 30 наукових праць.


ФАКТОРИ ЕКСПОЗОМУ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА СТАРІННЯ ШКІРИ

Крутман Дж., та ін., Фактори експозому, які впливають на старіння шкіри. Журнал Наука Дерматологія 2017. 85 (3): с. 152-16.

ВПЛИВ ЕКСПОЗОМУ НА АКНЕ

Дрено Б., та ін., Вплив експозому на акне. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2018. 32: с. 812-819.

ДОСЛІДЖЕННЯ АКНЕ, СПРИЧИНЕНОГО ФАКТОРАМИ ЕКСПОЗОМУ

Дрено Б., та ін., Роль експозому у виникненні акне: результати міжнародного опитування пацієнтів.    J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: с. 1057-1064.

МЕНОПАУЗА ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРИ

LePillouer‐Prost, A., та ін., Шкіра та менопауза: думка жінок. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: с. 267-269.

ЗАХИСТ БАР'ЄРУ ШКІРИ ВІД ЕКСПОЗОМУ

Salsberg, J., та ін., Огляд захисту проти дії експозом-факторів, що впливають на бар'єрну функцію шкіри обличчя, з 89% термальної води високої мінералізації. J Cosmet Dermatol, 2019.

ВПЛИВ ЕКСПОЗОМ-ФАКТОРІВ НА НАСЕЛЕННЯ ІСПАНІЇ

Buendía-Eisman, A., та ін., Вивчення експозом-факторів, що впливають на старіння шкіри, серед іспанського населення. Acta Dermato-Venereologica, 2020. 100 (5): с. 153.

ЕКСПОЗОМ ТА ШКІРА

Passeron, T., та ін., Клінічний та біологічний вплив експозому на шкіру. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: с.4-25.

Appenzeller, B., та ін., Наука про вплив експозом-факторів на шкіру: сучасні дані про біомоніторинг волосся і майбутні перспективи. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: p. 26-30.