OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Вагінальна сухість під час клімаксу

Тепер, коли у вас менопауза, ви відчуваєте певні зміни у вашому тілі. Наприклад, з’являється вагінальна сухість: чи потрібно її лікувати, чи вона зникне сама собою?

Вагінальна сухість під час клімаксу

Чи з’являється вагінальна сухість тільки під час менопаузи?

Виникнення сухості слизової оболонки вагіни можуть провокувати різні чинники: від фізіологічних, як-то гормональні зміни чи побічні ефекти медикаментів, до емоційних і психологічних, наприклад, депресія або навіть тривожний стан.

На щастя, незалежно від причини, цю проблему можна вирішити. Найголовніше – з'ясувати джерело дискомфорту.

Чому під час клімаксу з'являється вагінальна сухість?

Попри те, що від 25% до 50% жінок відчувають ці симптоми та їхній негативний вплив на якість життя та статеву функцію, мало хто звертається до лікаря за консультацією.

Вагінальна сухість є дуже розповсюдженим симптомом менопаузи у жінок. Слизова оболонка, яка є чутливою до зниження секреції естрогену, з роками поступово стоншується і втрачає свою еластичність через зниження рівню колагену та зменшення жирової тканини.

З роками вагінальні зміни можуть посилюватися та призводити до появи печіння, подразнення, болю під час статевого акту або інфекцій. Також можуть з’явитися проблеми із сечовиділенням.

Попри те, що від 25% до 50% жінок відчувають ці симптоми та їхній негативний вплив на якість життя та статеву функцію, мало хто звертається до лікаря за консультацією [1].

Від 25 до 50% жінок відчувають вагінальну сухість під час менопаузи

Існують різні варіанти вирішення цієї проблеми. Гормональне лікування може допомогти з вагінальною сухістю. Місцеві методи лікування на основі естрадіолу – вагінальні свічки, кільця, креми тощо – також є ефективними.

Якщо естроген підвищувати не потрібно чи не рекомендовано, гелі-змазки та вагінальні зволожувачі можуть допомогти тимчасово полегшити симптоми. Можна використати вітамін Е для усунення неприємних відчуттів у інтимній зоні. Однак місцеві методи лікування є тимчасовим рішенням і не діють після припинення використання.

Вагінальна сухість є поширеним і неприємним явищем, однак існують заходи для полегшення дискомфорту. Якщо відсутність змазки є причиною болю під час статевого акту, потрібно обговорити зі своїм лікарем усі можливі методи лікування.

Варто запам’ятати:

  • Правда: вагінальна сухість в період менопаузи є поширеним явищем.
  • Порада: гелі-лубриканти та вагінальні зволожувачі – ваші найкращі друзі для щоденного та довготривалого застосування.

Використані джерела:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

go to top