OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Свербіж та сухість шкіри: які зміни відбуваються зі шкірою під час менопаузи?

У період менопаузи часто з’являються незрозумілі відчуття та дискомфорт шкіри, такі як свербіння та сухість. Це саме те, що ви відчуваєте? Що ж, ця стаття тут для того, щоб дати поради та відповіді на ваші питання.

Свербіж та сухість шкіри: які зміни відбуваються зі шкірою під час менопаузи?

Ось що відбувається з вашою шкірою, або, точніше, більше не відбувається.

Зміни шкіри під час менопаузи, спричинені зниженням рівня естрогену

Естроген, особливо 17β-естрадіол, є потужними антиоксидантом, і його дисбаланс в організмі викликає пошкодження клітин, а саме окислювальний  стрес (дисбаланс вільних радикалів і антиоксидантів) [1].

По суті, зниження рівня естрогену викликає надлишок вільних радикалів, і це є важливим фактом для розуміння причин старіння шкіри. Шкіра – це перший орган, на який впливає зниження рівню естрогену під час менопаузи.

Що саме відбувається з клітинами шкіри та її захисним шаром?

Зниження кількості естрогену і, як наслідок, збільшення вільних радикалів змінює різні типи клітин, взаємодію між ними, а також захисний шар, в якому клітини виробляються – позаклітинний матрикс. Вияви нестачі естрогену:

  • Зменшення товщини захисного шару кератиноцитів – поверхневих клітин, які будують епідерміс.
  • Зниження проліферації фібробластів шкіри, відповідальних за вироблення позаклітинного матриксу, і зниження синтезу колагену.
  • Початок деградації ферменту на позаклітинному матриксі, що найбільш помітно впливає на колаген і еластин (металопротеазні білки).
  • Зниження секреції шкірного сала.
  • Зневоднення шкіри.
  • Зміна мікроциркуляції (кровообігу), що призводить до припливів, а також зменшення кисневого насичення та живлення клітин.
  • Зменшення щільності волосяного фолікула, що призводить до випадіння волосся.
  • Поява целюліту.
  • Повільне загоєння

30% протеїнової структури втрачається за 5 років менопаузи

Як правило, внутрішнє старіння або, так зване хронологічне старіння, зменшує виробництво естрогену, що призводить до появи мімічних зморшок та зниження пружності шкіри.

Цей процес відбувається досить швидко, і зазвичай після п’яти років від початку  менопаузи, за відсутності будь-яких додаткових методів лікування, у жінок спостерігається втрата 30% білкової структури шкіри [2]. 

Вплив УФ-променів, забруднення навколишнього середовища та куріння прискорюють процес зовнішнього старіння й можуть підвищувати окислювальний стрес, що призводить до появи глибоких зморшок та пігментних плям.

Варто запам’ятати:

  • Зменшення естрогену (потужного антиоксиданту) під час менопаузи прискорює процес старіння шкіри.
  • Під час клімаксу шкіра тоншає, втрачає тонус та еластичність, стає менш пружною, зневодненою, з'являються мімічні зморшки

Використані джерела:
1. The role of estrogen in cutaneous ageing and repair.
Wilkinson HN, Hardman MJ.
Maturitas. 2017 Sep;103:60-6

2. Symptoms of menopause - global prevalence, physiology and implications.
Monteleone P, Mascagni G, Giannini A, Genazzani AR, Simoncini T.
Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215








go to top