OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Менопауза: все про вашу шкіру та гормональні зміни

Наукова спільнота VICHY “Головна місія Vichy Laboratoires – продовжити дослідження менопаузи, щоб просунути на новий рівень ті знання, які ми вже маємо".

Менопауза: все про вашу шкіру та гормональні зміни
v_push02.jpg

Таким чином ми зможемо забезпечити щоденну підтримку жінкам у цей складний період.

Першовідкривач догляду за шкірою в період менопаузи

З 1992 року Vichy Laboratoires досліджує особливості шкіри під час менопаузи. Vichy стали першими, хто почав цікавитись не тільки візуальними змінами шкіри, але й біологічними процесами, які це спричиняють. Завдяки цьому косметичний засіб вперше зміг допомогти у боротьбі з впливом менопаузи на шкіру та викликав довіру в жінок.

Що відбувається зі шкірою під час менопаузи?

Into Your Skin - Coupe de l'eau

В цей період шкіра обличчя зазнає істотних змін, які поділяються на три етапи: атрофія, в'янення, сухість. Далі ми детально поговоримо про кожен з них.

На рівні епідермісу

Відновлення кератиноцитів стає повільнішим, що призводить до накопичення старих клітин.

Синтез ліпідів зменшується, в результаті чого змінюється бар'єрна функція та з'являється сухість шкіри, лущення та тьмяний, трохи жовтуватий відтінок обличчя.

На рівні дермоепідермального з'єднання

У процесі старіння, дермоепідермальне з'єднання стає тонким та втрачає свою хвилястість. Вплив гена колагену VII знижується, і його кількість в організмі стає меншою.

Якщо шкірний бар'єр піддавався значному впливу сонячних променів, цей процес прискорюється та може призвести до втрати зчеплення всіх шарів шкіри.

Внаслідок цього зменшуються зв'язок та обмін поживними речовинами між епідермісом і дермою, що змінює вигляд та механічні властивості шкіри.

На шкірному рівні

Зменшується кількість і розмір фібробластів. Це впливає на вироблення колагену, еластичних волокон та глікозаміногліканів (ГАГ).

З віком також зростає кількість ферментів у організмі, що розщеплюють колаген (колагенази й еластази). Це супроводжується погіршенням розчинності молекул колагену та змінами їхніх механічних властивостей. Через старіння фібробластів знижується синтез колагену, однак синтез неколагенових білків залишається незмінним.

Еластичні волокна також зазнають змін: розріджуються, втрачають орієнтацію, а відсутність гідратації погіршує їхні властивості. Крім цього, в дермі зменшується кількість гіалуронової кислоти через вплив певних ферментів.

Варто запам'ятати:

ФАКТ 1
Менопауза – це період клінічних змін, які можуть мати такі наслідки для шкіри:

  • атрофія;
  • в'янення;
  • сухість.

ФАКТ 2
Є 2 типи змін:

1. Біологічні зміни

  • Зниження секреції сальних залоз.
  • Зміни шкірної структури, а саме зменшення пружності шкіри та збільшення утворення зморшок.
  • Потоншення епідермісу.
2. Шкірні зміни
  • Деградація білків та процес лущення сповільнюється, що призводить до накопичення старих кератиноцитів.

Експертиза DHEA

DHEA це гормон, який є добре відомий науковій спільноті. Він виробляється людським тілом та допомагає зберегти молодість.

Завдяки йому наша шкіра виглядає молодою, свіжою та красивою. Однак ми з'ясували, що після менопаузи, організм втрачає 90% DHEA, що й стає основною причиною старіння. Тому нам цікаво, як зменшення кількості цього гормону впливає на шкіру під час менопаузи.

Проведені дослідження показали, що засоби для догляду місцевого застосування викликають потовщення епідермісу, збільшення кількості та розмірів сальних залоз, поліпшення вигляду шкіри та кольору обличчя. Тому метою нового дослідження стало виявлення впливу місцевого лікування DHEA на активацію генів та пов'язаних з ними білків.

Декілька поширених запитань про DHEA:

Які наслідки зменшення рівня гормонів у жіночому організмі під час менопаузи?

Кілька років тому були визначені основні клінічні ознаки старіння: атрофія, в'янення та сухість. Насамперед вони спричинені зниженням рівня естрогену в жіночому організмі. Проблеми виникають на всіх шарах шкірного покриву:

1.В епідермісі уповільнюється синтез ліпідів, що призводить до зміни бар'єрної функції: шкіра гірше відновлюється, стає сухою та тьмяною.

2. У дермоепідермальному з'єднанні відбувається вирівнювання та зменшення вироблення колагену IV, що, у свою чергу, призводить до зниження гомеостазу й погіршення зв'язку та обміну поживними речовинами між епідермісом і дермою.

3. У дермі відбувається зниження кількості колагену, еластичних волокон і глікозаміногліканів (ГАГ), що стає причиною в'янення та втрати еластичності шкіри.

Як дізнатися більше про гормональне старіння?

Для розуміння причин появи клінічних ознак старіння були проведені дослідження L'Oréal для Vichy. На біологічному рівні* шкіра, яка старіє, характеризується значним зниженням секреції сальних залоз (-57%), погіршенням пружності та появою зморшок.

У 2011 році було проведене ще одне дослідження й було з'ясовано, що білки також беруть участь у гормональному старінні: процес лущення шкіри сповільнюється, підвищується поділ кератиноцитів, що впливає на гомеостаз епідермісу.

*Labrie F Study – дослідження жіночої шкіри в менопаузі = 58 жінок.

Що таке DHEA?

DHEA (дегідроепіандростерон або прастерон) – це стероїдний гормон, що, як і всі статеві гормони, синтезується наднирковими залозами з 7-річного віку. Він регулює численні аспекти біології шкіри.

Також DHEA грає важливу роль в гомеостазі людського тіла загалом та шкіри зокрема. Його вироблення досягає максимуму в 25 років, а з часом знижується. У віці 70 років виявлено лише 10% від його максимальної кількості.

Чим викликаний такий інтерес до DHEA? Яка роль DHEA у старінні шкіри?

Після отримання знань про біологічні механізми гормонального старіння шкіри, Vichy зацікавились роллю DHEA у цьому процесі. DHEA є важливим компонентом для збереження молодості шкіри. Отже, головна мета дослідження – з'ясувати, чи може вживання цього гормону орально зупинити процес старіння шкіри.

Були виявлені такі результати:
1. Покращення секреції сальних залоз та гідратації шкіри.
2. Зменшення шкірної пігментації.
3. Збільшення товщини епідермісу.

Також був досліджений клінічний вплив місцевого застосування DHEA на стан шкіри: потовщення епідермісу, збільшення кількості й розмірів сальних залоз, зменшення папірусного вигляду шкіри та покращення кольору обличчя. Клінічні ефекти, що спостерігалися під час цих двох досліджень, стали базою для проведення нового дослідження (геномного та протеомного) щодо впливу DHEA на активацію генів та пов'язаних з ними білків.

Геномне дослідження показало, що під час застосування DHEA стимулюються гени, які беруть участь у проліферації кератиноцитів, а рівень тих генів, які залучені до диференціації, навпаки знижується. Це є доказом регулювання епідермального гомеостазу. На дермальному рівні місцеве застосування DHEA призводить до збільшення експресії генів.

Ці спостереження також були підтверджені в протеомному дослідженні, де було виявлено збільшення експресії колагену типу I, III і HSP 47. Під час менопаузи в організмі жінки відбувається багато різних процесів, що в результаті призводять до старіння шкіри. А гормон DHEA здатний посприяти усуненню негативних наслідків цих змін та допомогти в боротьбі проти старіння.

go to top