OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Контрацептивні препарати в період перименопаузи: чи потрібно припиняти прийом? Як менопауза впливає на фертильність?

Припинення прийому протизаплідних таблеток залежить від вашого самопочуття та рекомендацій гінеколога. Менструальний цикл в період перименопаузи стає нерегулярним.

Контрацептивні препарати в період перименопаузи: чи потрібно припиняти прийом? Як менопауза впливає на фертильність?

Однак це не означає, що жінка перестає бути фертильною й може мати незахищені статеві акти. Тому ми рекомендуємо дотримуватись порад гінеколога, особливо на початку менопаузи. 

Ваша репродуктивна функція може бути все ще активною під час менопаузи

Оскільки фертильний період у жінки не припиняється відразу, перша порада – запланувати консультацію лікаря-гінеколога. У випадку якщо немає можливості пройти гінекологічне обстеження найближчим часом, рекомендується продовжувати приймати таблетки під час перименопаузи.

Детальніше про перименопаузу

"Хоча цей процес індивідуальний для кожної жінки, ймовірність несподіваної вагітності після 45 років становить близько 15%. Тому контрацепція рекомендується для жінок з активним статевим життям під час перименопаузи"

Перименопауза або пременопауза – перехідний період перед менопаузою, який може тривати від декількох місяців до декількох років. Він характеризується гормональними коливаннями, що викликають нерегулярність менструального циклу. Не рекомендується проводити гормональне дослідження або лікування під час перименопаузи, адже рівень гормонів у цей період постійно змінюється.

Це робить тлумачення результатів складним і, можливо, неправильним. Використання ефективного методу контрацепції є найбезпечнішим варіантом, оскільки фертильність може ще не закінчитись.

Процес зменшення кількості фолікулів яєчників починається з 35 років та прискорюється в перименопаузі, що призводить до втрати репродуктивної функції. Хоча цей процес індивідуальний для кожної жінки, ймовірність несподіваної вагітності після 45 років становить близько 15%. Тому контрацепція рекомендується для жінок з активним статевим життям під час перименопаузи [1].

Після 50 років ризик вагітності є нижчим, але бар’єрна контрацепція залишається все ще рекомендованою. Ми пропонуємо жінкам припинити вживання протизаплідних таблеток, щоб побачити чи відновиться їх менструальний цикл. З остаточним настанням менопаузи яєчники більше не виробляють фолікулів або гормонів, що робить вагітність неможливою.

Варто запам’ятати:

  • Ваш фертильний вік не закінчується відразу після початку перименопаузи.
  • Ймовірність вагітності після 45 років становить близько 15%.

Порада експертів:

Регулярно відвідуйте гінеколога, щоб знати, коли потрібно припинити прийом протизаплідних таблеток.

Використані джерела:

1. Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.

go to top