OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Різні причини випадіння волосся

Значення волосся в різних культурах

Волосся завжди грало основну роль у формуванні образу людини. Воно має глибокі символічні значення у всіх епохах і культурах. Так, з давніх часів волосся представляло собою дуже важливий елемент особистості, формуючи такі якості, як краса, чарівність і сексуальність.

Природнє оновлення

В середньому на голові дорослої людини знаходиться від 100 000 до 150 000 волосин. Волосся постійно оновлюються в послідовних циклах росту, відпочинку, випадання і повторного росту, тому ми зазвичай втрачаємо від 50 до 100 волосин в день. Це абсолютно нормально і, як правило, не призводить до витончення волосся, оскільки циклічність відновлення волосся є не синхронною (кожна волосина знаходиться на різній фазі). Завдяки цьому волосся не випадає все відразу, а оновлюються поступово. Фактично, окремі фолікули циклічно незалежні, що запобігає масовому випадінню волосся.
Однак в деяких ситуаціях випадання волосся може збільшитися. Цей процес може відбуватися через порушення циклічності волосся, запалення шкіри голови, які ушкоджують волосяні фолікули, або через успадковані чи набуті аномалії в стрижнях волосся.

Життєвий цикл волосини

Типовий цикл росту волосся людини може тривати від 2 до 6 років і складається з чотирьох окремих фаз. На тривалість циклу волосся впливають вік, патології, а також цілий ряд зовнішніх і внутрішніх факторів.
Перша фаза відома як анаген, або фаза росту, в якій волосся росте з фолікула.
Вона визначає довжину нашого волосся і триває кілька років (зазвичай 2-4 роки для чоловіків і 3-6 років для жінок). Під час анагену волосся росте приблизно на 1 см кожні 28 днів. Близько 85-90% волосяних фолікулів знаходяться саме в цій фазі.

Далі слідує фаза катагена, або перехідна фаза, яка триває від 2 до 3 тижнів. На ній знаходяться в середньому 1-2% всього волосся. Під час катагена волосся перестає рости і зупиняэться кровопостачання цибулини.
Наступною фазою є телоген, або фаза спокою, що триває близько трьох місяців. У цей період старе волосся відпочиває, а нове - починає фазу росту. У цій фазі знаходяться 10-15% волосся. Коли нове волосся росте нижче фолікула телогена, воно поступово виштовхує старі фолікули до поверхні, де вони в кінцевому підсумку видаляються. Екзогена, або фаза випадання, є останньою частиною циклу волосся, під час якої старе волосся випадає зі шкіри голови і замінюються новим.

Різні причини випадіння волосся:

Раптове і інтенсивне випадання волосся пов'язане з раннім проникненням волосся в фазу телогена. Це відбувається приблизно через 3 місяці після впливу негативних чинників, якими можуть бути:

  • Стрес - як наслідок важких хвороб, емоційних потрясінь, серйозних травм, операцій, важких пологів, кровотеч, голодування і суворої дієти;
  • Гормональний дисбаланс в післяпологовий період (зокрема, зниження рівня естрогену), який запускає масове переведення волосся в фазу телогена, що викликає значне випадання волосся;
  • Сезонні зміни - дослідження доводять, що в квітні-березні та вересні-жовтні спостерігається збільшення кількості волосся в фазі телогену. У наукових працях ці сезони називаються весняним і осіннім відтоком телогена;
  • Забруднення навколишнього середовища;
  • Незбалансоване харчування, голодування, дефіцит цинку і заліза;
  • Ендокринні розлади - гіпертиреоз і гіпотиреоз;
  • Серйозні захворювання шкіри голови;
  • Випадання волосся, викликане лікарськими препаратами, - в основному через хіміотерапію, але іноді пов'язане з прийомом певних видів ліків: антидепресантів, протисудомних препаратів і бета-блокаторів.


Проте, приблизно у третини людей з діагнозом відтік телогена причина його виникнення не діагностується. При гострому відтоку телогена тривалість захворювання складає менше 6 місяців, а при хронічному - більше 6 місяців.
Гострий відтік телогена в рівній мірі проявляється у всіх вікових групах, незалежно від статі. Що стосується хронічного захворювання, то воно зазвичай проявляється у здорових жінок у віці 30-60 років.

Алопеція (постійне випадання волосся) включає в себе:
Андрогенную алопецію: спадкову і найбільш поширену форму випадіння волосся у чоловіків і жінок. Захворювання характеризується поступовим випадінням волосся, а його інтенсивність і зони залежать від статі. У чоловіків зазвичай спостерігається витончення лобової, битемпоральної і вершинної частини голови або повне випадіння з залишковими волоссям на потиличній і скроневій смугах. Початися у чоловіків це захворювання може в будь-якому віці після статевого дозрівання і прогресувати протягом багатьох років чи десятиліть. Жінки навпаки - зазвичай відчувають повільне і дифузне стоншення по всій шкірі голови (повне облисіння спостерігається рідко). Воно починається в середній області чола (верхівка) зі збереженням лобової лінії росту волосся. Жінки, як правило, помічають випадання під час менопаузи, хоча воно може початися в будь-який час після статевого дозрівання.

Гірсутизм: зазвичай асоціюється з гіперандрогенемією, хоча половина жінок з легкими симптомами має нормальний рівень андрогенів. Найбільш частою причиною гірсутизму є синдром полікістозних яєчників. Він характеризується наявністю надмірної кількості волосків в андроген-залежних областях у жінок: на обличчі, грудях, животі, верхній частини стегна і ареолі. Іноді гірсутизм пов'язаний з акне і андрогенною алопецією.

Вогнищна алопеція: аутоімунне захворювання, яке часто починається раптово і викликає випадання волосся у дітей і дорослих. Цей стан може охоплювати все волосся на тілі, включаючи брови і вії, що призводить до повного облисіння (тотальна алопеція). Пацієнти можуть відчувати ремісію (часом спонтанну - навіть без лікування), мати єдиний епізод у своєму житті або ж рецидиви.

Рубцева алопеція: викликається порушеннями цілісності шкіри голови, які руйнують волосяний фолікул і замінюють його рубцевою тканиною (волосся не росте в цих рубцевих областях). Захворювання може виникнути в будь-якому віці, як у чоловіків, так і у жінок. Випадання волосся в даному випадку може початися настільки повільно, що його перші симптоми не помітні. Згодом до випадання приєднуються наступні симптоми: сильний свербіж, набряки, висип на шкірі голови.

Трихотиломанія: психологічний розлад, при якому людина вириває своє власне волосся і їй важко зупинитися, що призводить до випадання волосся на голові або в будь-якому іншому місці на тілі. Найчастіше захворювання спостерігається у дітей, і якщо така поведінка припиняється - волосся швидко відновлюються. Однак, в разі не надання психологічної допомоги, інциденти тривають протягом багатьох років, що може привести до необоротного випадіння волосся.

Стареча алопеція або вікове стоншення: описується як постійне дифузне стоншення волосся по всій шкірі голови без підвищеної фолікулярної мініатюризації у пацієнтів старше 50 років, навіть без генетичної схильності до облисіння. Це прогресуюче випадання волосся також характеризується укороченням фази анагена, зниженням співвідношення волосся в фазах анаген / телоген, слабкістю і погіршенням якості волосся.

Фаза росту волосся (анагена) коротшає з 3-4 років до року. Фаза телогена збільшується, і в результаті волосся, яке випадає не встигає замінюватися новим. Кількість волосків в фазі телогена також збільшується і перевищує 20%. Волосяний фолікул закріплюється менш глибоко в дермі і стає менше і коротше. З віком волосся також втрачає свою пігментацію і стає білими. Сиве волосся слабкіше, ніж пігментоване, воно більш пористе і ламке. Крім того, сиве волосся більш уразливе для зовнішніх агресорів, наприклад, ультрафіолетового випромінювання.
Джерело:
Результати, отримані під час епідеміологічного дослідження, проведеного L'Oréal Research у співпраці з SU.VI.MAX ((Suupplémentation en VItamines et Minéraux AntioXydants)

Для отримання додаткової інформації зверніться до свого дерматолога, який може виконати клінічний огляд і трихоскопічну діагностику (дерматоскопія шкіри голови), або може запросити трихограму (аналіз волосся), аналізи крові, а іноді і біопсію.


Важливо відрізняти природне щоденне випадання волосся від алопеції. В останньому випадку випадання волосся помітно по наявності ділянок з облисінням.

White Box spacer
White Box spacer