OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Які клінічні ознаки випадіння волосся?

Як визначається феномен випадіння волосся?

Дж-Ф. М.: Немає одного феномена випадіння волосся, а існує безліч різних явищ.
Не вдаючися в подробиці, можна сказати, що існує два основних типи поширеної алопеції.
Андрогенетична алопеція є найбільш поширеною і вражає більше половини всіх чоловіків протягом життя, а також жінок в постменопаузі. Фактично, це пов'язано зі зменшенням розміру волосяного фолікула, а не з втратою самого волосяного фолікула.
Інша форма поширеної алопеції, при якій випадіння волосся називається телогеновим облисінням, - це значна, раптова і дифузна втрата волосся. Цей тип алопеції включає телогенове й анагенове облисіння. Телогеновий відтік прискорює природну фазу випадіння волосся, в той час як анагеновий відтік передчасно перериває фазу росту волосся.



Чи відрізняються клінічні ознаки, пов'язані з випадінням волосся, залежно від причини (гормональної, сезонної та ін.)?

Дж-Ф. М.: Так, між різними видами алопеції є істотні відмінності.

У пацієнтів з андрогенною алопецією (облисіння, пов'язане із чоловічими гормонами) спостерігається повільне і прогресуюче зниження щільності волосся на уражених ділянках шкіри голови, яке у чоловіків і жінок розрізняється.

Під час важкої алопеції, також відомої як вогнищева алопеція, спостерігаються ознаки локалізованого запалення шкіри голови, і випадіння волосся відбувається у вигляді ділянок розміром кілька сантиметрів у діаметрі, які також можуть поширюватися на всю шкіру голови.

Нарешті, при дифузній алопеції, чи то анагеновій, чи телогеновій, випадіння волосся відбувається рівномірно по всій шкірі голови. Цей тип випадіння волосся часто викликаний голодування, стресом, побічною дією ліків, гормональними порушеннями, а також, але меншою мірою, зміною сезонів.

Чи однакові клінічні ознаки, пов'язані з випадінням волосся, у чоловіків і жінок?

Дж-Ф. М.: Що стосується андрогенної алопеції, то клінічні ознаки у чоловіків і жінок різні. Чоловіки втрачають густоту волосся на маківці (верхній частині черепа) і лобових частках, тоді як жінки втрачають волосся переважно на маківці черепа.
Однак клінічні ознаки дифузної алопеції типу анагенового або телогенового випадіння однакові як у чоловіків, так і у жінок. Проте, варто зазначити, що жінки більш схильні до телогенового облисіння, тому що вони з більшою ймовірністю страждають від дефіциту поживних речовин (наприклад, заліза і цинку), і, звичайно, тільки жінки переживають вагітність, і це призводить до гормональних змін - як до, так і після пологів!

Які є інструменти для діагностики випадіння волосся?

Дж-Ф. М.: В цілому, ми можемо оцінити ступінь і тяжкість алопеції, використовуючи класифікацію Гамільтона для чоловіків і класифікацію Людвіга для жінок.
Однак для більш детального аналізу використовуються фотографічні методи, особливо фототрихограма.

Для цього голиться невелика ділянка шкіри голови пацієнта (близько 2 см). Це місце фотографується, а потім, через два дні, робиться ще одне фото того ж місця. Порівняння двох фотографій дозволяє нам встановити співвідношення між кількістю волосків, які почали відростати, і кількістю тих, які не почали рости.

Таким чином, волосся, яке відростає знову, знаходиться у фазі росту (анагена), а волосся, що не відростає - знаходиться у фазі телогена, тобто у фазі спокою, перш ніж воно природним чином випадає.

Отже, завдяки фототрихограмі ми можемо точно оцінити співвідношення між цими двома фазами, ступінь випадіння волосся, можливість відновлення росту волосся, можливе порушення регуляції фаз циклу волосся або мініатюризацію волосяних фолікулів.

Цей вид обстеження також дозволяє визначити діаметр пасм волосся. В даний час відомо, що велика різниця в діаметрах волосся на шкірі голови є синонімом підвищеного ризику зменшення густоти волосся з віком.
Більш точні фотографічні методи також можуть виявити ознаки запалення, що оточує волосяні фолікули (відомі як перипілярні кольорові ореоли), які можуть вказувати на андрогенетичну алопецію.

Для оптимального лікування дерматолог доповнить ці обстеження опитувальником з особистого і сімейного анамнезу пацієнта, а також з його способу життя, щоб виявити потенційну нестачу поживних речовин або надмірний стрес.

Немає єдиного феномена облисіння, але існує безліч різних явищ.