OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Які захворювання можуть викликати випадіння волосся?

Випадіння волосся - природний фізіологічний процес оновлення

Залежно від генетичних особливостей і кольору в середньому на голові знаходиться від 100 000 до 150 000 волосин. Як і волосся на тілі, волосся на голові постійно оновлюється. Цикл волосся складається з декількох фаз: фази росту (анаген), дегенерації (катаген), застою (телоген), випадіння (екзоген). Саме тому щоденна втрата від 50 до 100 волосин є абсолютно нормальною.

Але в певних ситуаціях випадіння волосся посилюється. Воно може бути рівномірним або ж локальним- на певних ділянках голови. Причини аномального випадіння волосся можуть бути самими різними, але в основному вони викликані генетичними, гормональними або екологічними факторами. Іноді посилене випадіння волосся викликають деякі захворювання.

Багато хвороб підсилюють випадіння волосся

Будь-яка хвороба, яка супроводжується лихоманкою, втомою або стресом, може спровокувати посилене випадіння волосся. Цей тип випадіння волосся, називається телогеном і є раптовим, дифузним і часто дуже інтенсивним. На щастя, цей тип випадіння волосся є тимчасовим, і після того, як причина хвороби виявлена і вилікувана, волосся відновлює свій природний цикл росту, застою і випадіння.

Захворювання, пов'язані з дефіцитом заліза, часто провокують випадіння волосся

Залізо - важливий мікроелемент, який відіграє особливу роль в підтримці здоров'я волосся. Дефіцит заліза призводить до того, що волосся стає більш тонкими й ламкими, а в деяких випадках навіть провокує дифузне випадіння волосся. Ось чому будь-яке захворювання, пов'язане з дефіцитом заліза (наприклад, анемія або хронічні запальні захворювання), може бути причиною випадіння волосся.

Вогнищева алопеція - аутоімунне захворювання, що викликає випадіння волосся

Це аутоімунне захворювання, що викликає випадіння волосся, вражає волосяні фолікули. Проявлятися воно може по-різному починаючи від випадіння волосся на невеликих ділянках шкіри голови (відоме як плямиста вогнищева алопеція - найбільш поширена форма), закінчуючи повним випадінням (тотальна алопеція).

Хоча точне походження цього захворювання до цих пір повністю не вивчене, вчені відносять його до аутоімунних. У деяких пацієнтів вогнищева алопеція може з часом проходити без будь-якого лікування. В інших випадках її потрібно лікувати медикаментами. Іноді алопеція може бути пов'язана з іншими аутоімунними захворюваннями (наприклад, із захворюваннями щитовидної залози). У будь-якому випадку при виникненні інтенсивного випадіння волосся важливо відразу звернутися до трихолога, щоб з'ясувати причини і підібрати відповідну схему лікування.

Інші аутоімунні захворювання, які викликають випадіння волосся

Ряд аутоімунних захворювань, які впливають на шкіру та інші органи, можуть спровокувати інтенсивне випадіння волосся. В першу чергу мова йде про червоний вовчак та синдромі Гугерота-Шегрена - два аутоімунні захворювання, якими частіше за все схильні хворіти жінки. Ці захворювання часто викликають дифузне випадіння волосся і потребують комплексної медичної допомоги.

Щоденне випадіння волосся в межах 50-100 вважається нормальним явищем. Але існує ряд захворювань, які провокують посилене випадіння волосся. Воно може бути локальним або ж рівномірним.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_07_Which_diseases_can_cause_hair_loss.jpg