OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Який зв'язок між мікробіомом шкіри голови і лупою?

Що таке мікробіом шкіри голови?

Мікробом - це невидима екосистема живих мікроорганізмів, яка є невід'ємною частиною поверхні шкіри голови. Вона складається в основному з бактерій (в першу чергу Staphylococcus epidermidis і Propionibacterium acnes, тепер відомих як Cutibacterium acnes) і дріжджів (з сильним переважанням Malassezia restricta).
Цих мікроорганізмів мільйони на кожен см2! Як і в будь-якій екосистемі, ці організми зазвичай живуть в рівновазі один з одним і з шкірою волосистої частини голови, яка забезпечує їх необхідними поживними речовинами, в основному через піт і шкірний жир.

Як і у випадку зі шкірою обличчя і тіла, роль цього мікробіома полягає в захисті шкіри голови від патогенних мікроорганізмів. У кожної людини свій індивідуальний мікробіом шкіри голови, і він може змінюватися в залежності від сезону або навіть протягом одного дня - наприклад, якщо ви миєте волосся.

Як мікробіом шкіри голови впливає на лупу?

Вважається, що Malassezia restricta є основними винуватцями лупи. Недавнє дослідження L'Oréal (1) показало, що цих дріжджових грибків на шкірі голови з лупою в десять разів більше, ніж на шкірі голови без лупи. Більш того, наші експерименти in vitro показали, що Malassezia restricta токсичні для клітин шкіри голови (2). Ми ще не знаємо точних механізмів, за допомогою яких вони викликають лупу, і в даний час перевіряємо декілька різних гіпотез.
Ми також спостерігали дисбаланс в популяціях бактерій зі збільшенням кількості стафілококів і зменшенням кількості Cutibacterium acnes в областях шкіри голови з лупою. Таким чином, ми намагаємося зрозуміти, як починається цей дисбаланс мікробіома (відомий як дисбіоз), і з'ясувати, чи викликає він на лупу безпосередньо.
Ми впевнені в одному: шкірний жир шкіри голови, яким харчується Malassezia, необхідний для утворення лупи, а отже зв'язок між дисбалансом мікробіому шкіри голови і виникненням лупи точно існує.

Які ще фактори впливають на виникнення лупи?

Ще один фактор, який, як ми вважаємо, також задіяний у виникненні лупи, окрім Malassezia і надмірного вироблення шкірного жиру, - це генетична схильність людини до лупи. У деяких людей ймовірність розвитку лупи вище, ніж у інших, або через суху шкіру голови, або через проблеми з бар'єрною функцією шкіри голови, або через імунний чи антиоксидантний захисти, які не функціонують належним чином.
Ось чому лупа - дуже поширене захворювання. Так, дослідження доводять, що на сьогоднішній день лупою страждає майже половина населення світу.

Вважається, що Malassezia restricta є основним винуватцем лупи.