OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Чи може чутлива шкіра голови стати причиною випадіння волосся?

Шкіра голови відрізняється підвищеною чутливістю

Шкіра голови має величезну кількість нервових закінчень - у середньому близько 230 рецепторів на квадратний сантиметр, що в два рази більше, ніж на шкірі обличчя. Саме тому шкіра голови відрізняється підвищеною чутливістю. При цьому кожна людина індивідуальна і поріг чутливості у кожного свій. Варто зазначити, що симптоми чутливості шкіри голови відрізняються від симптомів чутливості шкіри обличчя (1).

Свербіж шкіри голови: основні причини і чи може він спровокувати випадіння волосся

Як і шкіра на тілі, шкіра голови покрита гідроліпідної плівкою, яка виконує роль захисного бар'єру від зовнішніх агресивних чинників: зміни температури, впливу ультрафіолетових променів і забруднення. Регулярне розчісування, фарбування, сушіння феном, укладки та інші агресивні процедури для волосся можуть негативно впливати на бар'єрну функцію цієї захисної плівки, роблячи шкіру голови більш вразливою і чутливою. В результаті виникає відчуття дискомфорту, таке як поколювання, почервоніння, відчуття печіння і, звичайно, свербіж.


Хоча свербіж сам по собі не викликає випадіння волосся, часто подряпини на голові, які виникають при розчісуванні шкіри голови, пошкоджують і так чутливу шкіру і коріння волосся, провокуючи посилене випадіння волосся в певних зонах. Хороша новина - при правильному догляді можна зменшити чутливість шкіри голови і зупинити втрату волосся.

Інші причини підвищеної чутливості шкіри голови

Вплив ультрафіолетових (УФ) променів, особливо в області тім'ячка (найбільш схильної до дії сонця) може привести до посилення чутливості шкіри голови (2). Недавні дослідження показали, що ультрафіолетові промені негативно впливають на ріст волосся і викликають алопецію (3). Швидше за все, це пов'язано з тим, що в результаті впливу ультрафіолетового випромінювання генеруються активні форми кисню (АФК), які діють на папіломи волосся, викликаючи окислювальний стрес і випадіння волосся (4). Це дозволяє говорити про непрямий зв'язок підвищеної чутливості шкіри голови і втрати волосся.
Чутлива шкіра голови також може бути викликана алергією і схильністю до себостазу (коли сальні залози перестають виробляти шкірне сало), подразненнями і дерматитом. Крім того, підвищена чутливість шкіри голови може бути спровокована таким інгредієнтом шампуню, як кокамідопропілбетаїн. Суха шкіра голови і деякі специфічні дерматологічні стани шкіри голови, такі як себорейний дерматит, псоріаз та дисбаланс мікробіома шкіри голови також можуть посилити чутливість.
Стрес, накопичена втома, дефіцит вітамінів і неправильне харчування також впливають на секрецію шкірного сала шкіри голови і можуть стати причиною її підвищеної чутливості.

Як зменшити свербіж шкіри голови

Захист шкіри голови від негативного впливу агресивних зовнішніх факторів допомагає позбутися свербіжу і запобігти випадінню волосся. Для цього фахівці рекомендують користуватися м'яким, заспокійливим шампунем, який розроблений спеціально для чутливої ​​шкіри голови. Від засобів, які містять сульфати, краще відмовитися. Справа в тому, що ці хімічні речовини можуть дратувати і пересушувати шкіру голови. Виробники додають їх до складу шампунів, щоб вони краще пінилися.


Важливо добре змивати залишки шампуню, оскільки вони також можуть викликати свербіж. Мити волосся слід акуратно, уникаючи сильного тертя. Дівчатам важливо максимально обережно ставитися до стайлінгу. Будь-які процедури з волоссям можуть пошкодити коріння і підвищити чутливість шкіри голови. Сушити волосся слід при мінімальній температурі.

Джерела::

  1. Laurent Misery et al. Sensitive scalp: does this condition exist? An epidemiological study. Contact Dermatitis 2008; 58: 234-238
  2. Oberholzer PA, Nobbe S, Kolm I, Kerl K, Kamarachev J, Trüeb RM. Red scalp disease - A rosacea-like dermatosis of the scalp? Successful therapy with oral tetracycline. Dermatology 2009;219:179-81
  3. Trüeb RM. Is androgenetic alopecia a photoaggravated dermatosis? Dermatology 2003;207:343-8
  4. Bahta AW, Farjo N, Farjo B, Philpott MP. Premature senescence of balding dermal papilla cells in vitro is associated with p16(INK4a) expression. J Invest Dermatol 2008;128:1088-94

Як правило, чутлива шкіра голови не є причиною випадіння волосся. Але в деяких випадках підвищена чутливість шкіри голови в поєднанні з генетичними факторами провокує підвищену втрату волосся.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_04_Can_sensitive_scalp_cause_hair_loss.jpg