OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Сиве волосся більш схильне до випадіння?

Чому у нас сивіє волосся?

Дж-Ф. М.: Під час фази анагена (росту) волосся волосяний фолікул (частина волосся, укорінена в шкірі голови) утворює пігментований стрижень (пасмо волосся складається з декількох частин). Він може бути білого, чорного, червоного або коричневого кольору і залежить від генетики кожної людини.
Ріст і пігментація тривають від трьох до чотирьох років, після чого волосся випадає під час фази телогена, перш ніж почнеться новий цикл росту волосся.

Щоб почати нову фазу росту, волосяний фолікул, з якого з'являється волосся, повинен «перезарядитися» в контакті з «резервуаром» стовбурових клітин (необхідних для росту волосся), а також з меланоцитами (які надають колір волоссю або шкірі).
Коли волосяний фолікул правильно перезаряджається цими зростаючими і пігментними клітинами, утворюються нове волосся, насичене меланіном. Таким чином, волосся відновлює свій первісний колірний цикл за циклом.

Проте з віком цей процес погіршується, і з'являється сіре, а потім і біле волосся, оскільки запас меланоцитів в резервуарі поступово зменшується і, нарешті, закінчується. Таким чином, з кожним новим циклом росту волосся волосяний фолікул поповнюється все меншою кількістю меланоцитів. Волосся поступово втрачає пігментацію, поки не стане повністю білим.
Генетична схильність, а також стрес для самих меланоцитів є факторами, які призводять до зменшення кількості цих клітин і, як наслідок, появі сивого волосся.

Які характеристики сивого волосся?

Дж-Ф. М.: Сиве волосся має ті ж фізичні характеристики, що й пігментоване волосся, так як з'являється з того ж волосяного фолікула. Єдина різниця в тому, що біле волосся містить дуже мало пігменту в стрижні волосся або зовсім не містить його.
Поширена помилка полягає в тому, що біле волосся відростає товщим, ніж пігментоване. Усі лабораторні експерименти підтвердили, що біле волосся росте з тією ж швидкістю, що і пігментоване волосся, і має такий же діаметр. Інша міська легенда свідчить, що якщо ви вирвете одну сиву волосину, на її місці виростуть кілька. Це не правда.

Чи є зв'язок між сивим волоссям та його випадінням?

Дж-Ф. М.: Немає ніякого відомого зв'язку між сивим волоссям та його випадінням. Волосся може побіліти, але не ця депігментація призводить до передчасного випадіння волосся.
Дійсно, хоча популяція меланоцитів (відповідальних за пігментацію) зменшується в резервуарі, який дозволяє волосяному фолікулу перезаряджатися перед новою фазою росту волосся, популяція стовбурових клітин (відповідальних за ріст волосся) може залишатися стабільною. Таким чином, волосся продовжує рости з тією ж швидкістю і з тієї ж товщиною, навіть якщо воно біле.
Єдиний зв'язок, що може бути тут, - це, звичайно, вік, який призводить не тільки до більш світлого кольору волосся, але і до збільшення його випадіння. Однак ці два явища не залежать один від одного.

Немає ніякого зв'язку між сивим волоссям і випадінням волосся.