OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

МІКРОБІОМ ШКІРИ ГОЛОВИ


Поверхня нашої шкіри голови має свою унікальну мікрофлору. Для її розвитку і збереження балансу існують всі умови: необхідна вологість, оптимальна температура, а також такі поживні речовини як шкірний жир і ліпіди. У нормальному стані мікробіом збалансований і корисна мікрофлора захищає шкіру голови від негативного впливу патогенних мікроорганізмів.
Мікрофлора шкіри голови найбагатша і різноманітна, якщо порівнювати з іншими частинами тіла. Так, коефіцієнт щільності різних видів мікроорганізмів на ній становить в середньому 106 / см², тоді як на шкірі передпліч він дорівнює 103 / см².

Ідеальний дует!
Майже половину популяції мікроорганізмів на шкірі голови складають дріжджі Malassezia spp, які виникають на шкірі голови з самого народження. Вся справа в тому, що на шкірі голови міститься багато ліпідів (шкірне сало), які є оптимальним середовищем для розмноження цих мікроорганізмів.
Окрім дріжджів Malassezia на шкірі голови також присутні такі бактерії, як стафілококи і коріноформні (паличкоподібні) бактерії. Вони потрапляють на шкіру голови повітряно-крапельним або ж контактним шляхом. Стафілококи і паличкоподібні бактерії відносяться до класу потенційно патогенних, але за рахунок регулярного миття волосся не наносять великої шкоди шкірі голови і волоссю.
Ще один вид бактерій, який може знаходитися на шкірі голови - Demodex folliculorum. Це маленький кліщ, який харчується мертвими клітинами і шкірним салом. Для людей з міцним імунітетом він не небезпечний, але в разі проблем з імунною системою Demodex folliculorum викликає дискомфорт і роздратування шкіри голови, які супроводжуються свербінням і відчуттям поколювання.

Дисбаланс мікробіома шкіри голови. Остерігайтеся лупи!
Під впливом різних факторів мікробіом шкіри голови може вийти зі стану рівноваги. Більш того, деякі захворювання шкіри голови пов'язані з порушенням балансу мікробіома. Так, коли дріжджі Malassezia spp надмірно розростаються це призводить до виникнення лупи.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_51_THE_MICROBIOME_ON_THE_SCALP.jpg