OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Previous

Біологічні механізми випадіння волосся

Які біологічні механізми випадіння волосся?

Дж-Ф. М.: Є ряд нерегульованих біологічних механізмів, які можуть призвести до випадіння волосся. Випадіння волосся може бути прогресуючим або раптовим, більш-менш серйозним, дифузним або локальним.

Найбільш поширеним типом облисіння є андрогенетична алопеція, від якої страждають більше 50% чоловіків протягом життя і жінок, головним чином, після менопаузи. Основним механізмом цього типу алопеції є підвищена чутливість шкіри голови до андрогенів (чоловічих гормонів), що призводить до прогресивного зменшення розміру волосяних фолікулів. Така «мініатюризація» волосся (а не їх випадіння) призводить до того, що волосся стає все тоншим і тендітнішим.

Інші механізми вступають в дію в разі дифузної алопеції, яка впливає як на чоловіків, так і на жінок. Цей тип випадіння волосся може бути викликаний, наприклад, хіміотерапією, спрямованою на швидке і невибіркове знищення проліферуючих клітин в уражених пухлиною органах. Оскільки клітини в основі волосяного фолікула є одними з найактивніших в організмі людини, вони також страждають від лікування і руйнуються як побічний ефект. Цей тип випадіння волосся називається анагеновим випадінням, тому що волосся випадає під час фази росту (анагена).

При телогеновому облисінні (випадіння волосся в фазі спокою, без росту волосся), що спостерігається переважно у жінок, волосяні фолікули випадають у набагато більшій кількості, ніж це зазвичай відбувається за природного щоденного випадіння волосся (від 50 до 100 волосин у день). Залучені механізми різноманітні: гормональний збій після вагітності; незбалансоване харчування; дефіцит заліза чи цинку; побічні ефекти ліків; стрес, і це лише деякі з них.

Нарешті, в разі алопеції, яка є аутоімунним запальним типом випадіння волосся, організм більше не розпізнає певні клітини волосяного фолікула як свої власні. Тому його імунна система атакує їх, і волосся випадає більш-менш великими ділянками.ными участками.

Чи однакові ці механізми для різних типів волосся?

Дж-Ф. М.: Навіть якщо форма (пряма, кучерява чи хвиляста), перетин (круглий або овальний) або колір волосся варіюються в залежності від регіонів світу і різних етнічних груп, механізми, що призводять до випадіння волосся, однакові для всіх груп населення.
Що стосується природи волосся, то дослідники часто спостерігали гіпертрофію сальної залози (залози, яка дозволяє змащувати стрижень волосини) у пацієнтів з андрогенною алопецією. Це ознака того, що ця залоза особливо чутлива до дигідротестостерону (ДГТ), андрогену, відповідального за мініатюризацію волосяного фолікула, згаданого вище, що може одночасно призвести до збільшення вироблення шкірного сала і, отже, до волосся, яке стає більш жирним, ніж зазвичай.

Які останні наукові відкриття щодо механізмів випадіння волосся?

Дж-Ф. М.: Велика частина досліджень зараз зосереджена на ключовій ролі, яку стовбурові клітини відіграють у рості та оновленні волосяних фолікулів, і на кращому розумінні того, як ці клітини функціонують; середовищі, в якому вони перебувають, і стресах, які вони можуть відчувати.
Недавнє дослідження показало фундаментальну роль, яку відіграє кон'юнктивна оболонка (зовнішня оболонка волосяного фолікула) в забезпеченні «доступності» стовбурових клітин, необхідних для росту майбутнього волосяного фолікула.

У кінці кожного циклу росту волосся у здорових людей ця сполучна оболонка (що складається з колагену) поводиться скоріше як еластична стрічка і дозволяє волосяному фолікулу прикріплятися до поверхні шкіри голови, щоби він міг заряджатися стовбуровими клітинами при контакті з «резервуаром» цих клітин. Після перезарядки волосяний фолікул рухається назад у шкіру голови, щоб закріпитися там трохи глибше й ініціювати ріст нового волосяного волокна.

Однак, якщо сполучна оболонка втрачає свої механічні властивості (як допускають щодо людей, які страждають на андрогенетичну алопецію через відкладення колагену), волосяний фолікул більше не зможе належним чином перезарядити себе стовбуровими клітинами, і ріст нового волосся буде порушено.
Завдання для нас у найближчі кілька років - краще зрозуміти біологію цих стовбурових клітин і поліпшити їх середовище проживання, щоб забезпечити більш здоровий ріст волосяних фолікулів.

Існує ряд біологічних механізмів, які можуть призвести до випадіння волосся.