OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Ендометріоз: чи закінчиться він під час менопаузи?

Нелегко прогнозувати, чи зникнуть прояви ендометріозу в період менопаузи. Спершу ми дамо визначення цьому захворюванню, а потім з’ясуємо чому воно виникає та коли закінчується.

Ендометріоз: чи закінчиться він під час менопаузи?

Що таке ендометріоз?

Найбільш поширеними симптомами ендометріозу є неприємні менструальні болі, шлунково-кишкові проблеми та біль під час статевого акту.

Найбільш поширеними симптомами ендометріозу є неприємні менструальні болі, шлунково-кишкові проблеми та біль під час статевого акту. Він відомий як гінекологічний розлад, що зазвичай виникає у 1 з 10 жінок [1].

Це доброякісна гінекологічна патологія, що характеризується наявністю ендометріальної тканини поза маткою та в міометрії (в очеревині, на зв’язках таза, яєчниках, в органах травної системи).

Це пов'язано з процесом зворотного потрапляння крові через фаллопієві труби в черевну порожнину (простір в животі, в якому знаходяться шлунок, кишечник і печінка) під час менструації.


Чи зникають симптоми ендометріозу під час менопаузи?

Прояви ендометріозу найбільше турбують в репродуктивному віці, а із закінченням місячних болісні симптоми здебільшого слабшають.

Коли в жінки менопауза настає природно, яєчники виробляють менше естрогену й у результаті симптоми слабшають. Це пояснюється тим, що за відсутності гормональної активності ендометріоз «засинає».

Однак призначення менопаузальної гормональної терапії може спровокувати ендометріоїдне ураження й викликати повернення тазового болю та/або кровотечі.

Загалом все дуже індивідуально, адже організм кожної жінки по-своєму унікальний. З настанням менопаузи симптоми можуть зменшитись, але невідомо чи зникнуть зовсім, коли репродуктивна функція загасне.

Слід запам'ятати:

  • Не обов’язково, що з настанням менопаузи зникнуть симптоми ендометріозу.
  • Гормональне лікування може відновити симптоми ендометріозу й повернути тазовий біль та/або кровотечу.
  • Продовжуйте жити, як і раніше, а у разі покращення – насолоджуйтесь.

Використані джерела:
1. Bulun SE. Endometriosis. N Engl J Med 2009;360:268–279.

go to top