OK

OK Відмінити

Дякуємо!

Закрити

Від яких продуктів слід відмовитись у період менопаузи?

Результати досліджень підтверджують підвищений ризик виникнення метаболічних захворювань (цукровий діабет, метаболічний синдром), серцево-судинних (дисліпідемія, гіпертонія), раку молочної залози та остеопорозу в жінок у перименопаузі [1].

Від яких продуктів слід відмовитись у період менопаузи?

Кожна третя жінка в постменопаузі страждає від остеопорозу [2].

Під час клімаксу в жіночому організмі відбувається багато змін, які призводять до неприємних симптомів. Але правильне харчування та здоровий спосіб життя можуть допомогти полегшити або навіть уникнути деякі з них.

Існує багато продуктів харчування, які містять корисні вітаміни та мікроелементи й позитивно впливають на здоров'я людини. Проте є велика кількість таких, що стимулюють набір ваги та підвищують ризик розвитку різних захворювань. Насамперед варто уникати продуктів з високим глікемічним індексом (GI> 65) [3].

Звертайте увагу на глікемічний індекс

Глікемічний індекс —
індикатор, який визначає швидкість розщеплення того чи іншого продукту харчування в організмі й перетворення його на глюкозу

Що таке глікемічний індекс? Це індикатор, який визначає швидкість розщеплення того чи іншого продукту харчування в організмі й перетворення його на глюкозу [4].

Значення глікемічного індексу є змінним і різні чинники можуть сприяти його підвищенню. Наприклад, висока температура та тривала термічна обробка продуктів: традиційно приготований білий рис має нижчий ГІ (64), ніж переварений (90).

Дроблення та шліфування зернових злаків також збільшує глікемічний індекс. Жири сповільнюють спорожнення шлунка з травного тракту й тим самим подовжують всмоктування вуглеводів.

Навіть дозрівання фруктів та овочів змінює їхній глікемічний індекс. Наприклад, спілі банани мають вище значення, ніж зелені. Рекомендується відмовитись від продуктів з борошна вищого сорту (білий хліб), продуктів зі вмістом крохмалю і низьким рівнем харчових волокон (картопля, білий рис) та продуктів з високим вмістом легкозасвоюваних вуглеводів (цукерки, торти, печиво, солодкі напої) [5].

Ще одне правило – вживати не більше ніж 5 г солі на день, адже її надлишок сприяє розвитку гіпертензії та виникненню набряків. Тому слід уникати обробленої їжі, бульйонних кубиків, супів швидкого приготування, солоних закусок, як-от кренделі, попкорн або чипси, бекону, копченої риби та м'яса, маринованих і консервованих овочів та фруктів.

Також не рекомендується додавати сіль в процесі приготування їжі [6].

Звертайте увагу на жири

Те, що ви їсте, може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Уникайте насичених жирів і трансжирних кислот.

Насичені жири та транс-жирні кислоти можуть сприяти розвитку серцево-судинних захворювань. Тому варто обмежити вживання або ж навіть відмовитись від таких продуктів:
  • жирна яловичина, свинина, сало та баранина;
  • птиця зі шкірою;
  • ковбаси;
  • вершкове масло та вершки;
  • пальмова та кокосова олія;
  • маргарин;
  • печиво та тістечка із вмістом маргарину;
  • попкорн;
  • крекери;
  • фаст-фуд;
  • швидкі супи;
  • заморожена піца [3].
Отже, дієта під час клімаксу має дуже важливе значення, адже деякі продукти харчування можуть впливати не тільки на виникнення зайвої ваги, але й на підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Звертайте увагу на кальцій і кофеїн

Зменшіть ризик остеопорозу, виключивши кофеїн зі свого раціону.

Споживання великих доз кофеїну щодня призводить до вимивання кальцію та магнію з організму. Внаслідок чого збільшується ризик розвитку остеопорозу, кістки стають крихкими, схильними до переломів.

Тому під час менопаузи не рекомендується включати у своє щоденне меню каву та інші напої, що містять кофеїн (содова та енергетичні напої) [7].

Також варто уникати харчових продуктів з високим глікемічним індексом, які містять велику кількість солі, насичених жирних кислот, транс-жирів та кофеїну. 

Варто запам'ятати:

Уникайте:

  • продуктів з високим глікемічним індексом;
  • великої кількості солі;
  • насичених жирних кислот;
  • транс-жирів;
  • кофеїну.
Вірте у свої переконання!

Використані джерела:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13

go to top